Építészettörténeti és Városépítési Tanszék - A tanszék kutatási projektjei

A tanszék kutatási projektjei:

 • MILD HOME. My Modular, Intelligent, Low cost, Do It Yourself, nearly zero energy House for our Eco Green Village
  • Időtartama: 2012.10. - 2014. 09.
  • Finanszírozó: EU – Délkelet- Európai Transznacionális Együttműködési Program 2007-2013
  •  Költségvetés: 1,332,672.69 EUR (159,303.11 EUR – SZE költségvetése)
  • Részvétel típusa: projektpartner
  • Témavezető neve: Dr. Czigány Tamás DLA, egyetemi docens;  +36/96 613 701, tamas@czita.hu

Kutatási téma:

A MILD HOME az Európai Unió társfinanszírozásával, a Délkelet- Európai Transznacionális Együttműködési Program 2007-2013 keretében működő projekt. A projekt célja egy új szellemiségű lakóépület típus tervének kidolgozása, működési és megvalósíthatósági lehetőségeinek vizsgálata. Ezen lakóépület prototípus, az úgy nevezett MILD HOME.

 • Főbb jellemzői: Energiafelhasználási és környezetvédelmi szempontból: közel nulla kibocsátású, alacsony energiafogyasztású, „passzívház” jellegű, újrahasznosítható, illetve helyi anyagokból épülő lakóegység.
 • Gazdaságossági, fenntarthatósági szempontból: alacsony építési és üzemeltetési költségek.
 • A MILD HOME projekt innovációja egy magas energiateljesítményű, új szemléletű lakótér megvalósítása, elérhető építési és üzemeltetési költségekkel, közepes jövedelmű emberek számára.
 • A MILD HOME célja az ilyen jellegű fenntartható épületek fejlesztésének alátámasztása EU-szinten, bizonyítva azt, hogy Délkelet-Európa országaiban lehetséges MILD HOME-okon alapuló, fenntartható Eco Green Village településeket létrehozni.

ATRIUM – Architecture of Totalitarian Regims of the XX. th. Century in Urban Management

A nemzetközi projekt célja a XX. századi történelemre, és annak emlékeire vonatkozó figyelem felhívása, végső soron egy délkelet-európai nemzetközi kulturális útvonal létrehozása volt. A kulturális útvonal megalakulása segíti a vizsgált épített örökség újraértékelését és jelenlegi használatának felülvizsgálatát.

A projekt keretében nemzetközi szinten katalogizálásra kerültek a XX. századi diktatúrák legfontosabb építészeti emlékei. A részt vevő országok: Olaszország, Szlovénia, Bosznia-Hercegovina, Albánia, Horvátország, Szerbia, Szlovákia, Románia, Bulgária, Görögország voltak. Magyarországról a győri és a dunaújvárosi épületek kerültek górcső alá. Végső eredményként megjelent a témát feldolgozó több tanulmány, a nemzetközi eredményeket összefoglaló kézikönyv és működik a projekt honlapja is (http://www.atrium-see.eu). Az eredményeket Győrött több kiállítás és tudományos konferencia mutatta be.

Az Építészettörténeti és Városépítési Tanszéket Kuslits Tibor, Winkler Gábor és Veöreös András képviselte a projektben. 

 

Eseménynaptár

Vizsgaidőszak vége 00:00 - 01:00
MÉK Gazdász Bál 18:00 - 23:00
Szenátusi ülés 14:00 - 16:00
Beiratkozás 00:00 - 23:00